Berlin-Chemie története

Gazdag hagyományokkal rendelkező gyógyszergyártó Európa szívében 

    

 

 

1890 – Kahlbaum Laborpräparate

1890-ben Johannes Kahlbaum megalapítja a „Kahlbaum Laborpräparate” nevű vegy- és gyógyszeripari vállalatot. A régi gyár egykor a BERLIN-CHEMIE AG jelenlegi Berlin-Adlershofi üzlethelyiségének területén állt. A Kahlbaum Laborpräparate a XX. század kezdetén már több mint 250 főt foglalkoztatott, akik több mint 1000-féle laboratóriumi vegyszert és az első gyógyszertermékeket gyártották.


1927 – A Schering-Kahlbaum AG-tól a Schering AG-ig

Miután a társaság 1927-ben egyesült a Berlin-Weddingi székhelyű Scheringgel, addigra már az ország egyik legnagyobb vegy- és gyógyszeripari társaságához tartozott, a nevét pedig Schering-Kahlbaum AG-ra változtatta.

Mindössze tíz év elteltével, 1937-ben teljesen átalakították a stratégiáját, miután a társaságot végleg átvette a Schering AG: Ettől kezdve már nemcsak vegyipari-műszaki termékek, hanem egyre inkább gyógyszerek gyártására koncentrált a társaság.


1956 – VEB Berlin-Chemie

A II. világháború befejezése után a Schering AG adlershofi gyára a szovjetek által megszállt övezetbe, és így a későbbi Német Demokratikus Köztársaság területére került. A leszerelés eredményeként a társaság elvesztette a gépeit, berendezéseit, laboratóriumi létesítményeit és alapanyagait, a termelés azonban tovább folyt a katonai irányítás megrendelésére. A termékek egy jelentős hányadát jóvátételként elkobozták a megszálló szovjet csapatok. 1948-ban az adlershofi gyárat államosították, és állami tulajdonú vállalattá alakították.

Az '50-es évektől kezdve a társaságot VEB Berlin-Chemie néven jegyezték. Az ezután következő években az állami tulajdonú társaság a Német Demokratikus Köztársaság egyik legnagyobb vegyipari vállalatává nőtte ki magát, ahol gyógyszergyártás is folyt. A penicillin, inzulin és klóramfenikol mellett a VEB Berlin-Chemie peszticideket és kártevőírtószereket, később pedig lakásépítkezésekhez szilikátokat, illetve a textil- és kozmetikai ipar számára alapanyagokat is gyártott. 


1990 – BERLIN-CHEMIE Aktiengesellschaft (PLC) megalapítása

Jövőjének biztosítása érdekében nem sokkal a berlini fal leomlása előtt részvénytársasággá alakították át a társaságot. Ez irányváltást is eredményezett: Ettől a pillanattól kezdve a BERLIN-CHEMIE kizárólag gyógyszerkészítményekre szakosodott, a gyártását pedig átalakította a nemzetközi előírásoknak megfelelően. A gyökeres átalakítás során több mint 100 millió DM összegű beruházást hajtott végre a társaság. Az újraegyesítéssel a volt Treuhandanstalt megbízást kapott az újonnan alapított BERLIN-CHEMIE AG értékesítésére, amelyre nemzetközi pályázatot írtak ki.


1992 – Eladás az olasz MENARINI Csoport részére

A nemzetközi pályázati eljárás során a legnagyobb olasz gyógyszeripari vállalat, a MENARINI Csoport 1992-ben felvásárolta a BERLIN-CHEMIE AG-t, mielőtt jelentős mértékben kibővítette elsősorban a marketing és értékesítési részleget annak érdekében, hogy az akkori kihívásoknak képes legyen megfelelni a társaság. A BERLIN-CHEMIE teljes egészében 1993 óta működik a német gyógyszerpiacon, 1994 óta pedig jelentős gazdasági sikereket ér el. Az elmúlt két évtizedben a BERLIN-CHEMIE AG nemzetközileg működő és sikeres gyógyszergyártóvá fejlődött.További témák